smottogotti blog

Blog

Recept

Hemmagjord müsli

Åh vad jag har längtat efter att få laga mat och äta den. Jag som älskar att laga nya recept, läsa recept och planera för kommande måltider! Nu letar jag recept som verkar goda och som samtidigt passar in i min upptrappning med Itrim. Jag hoppas att det går fortsatt neråt, inte lika fort givetvis, men det bör i alla fall inte gå uppåt än. I helgen passade jag på att göra egen müsli som jag äter tillsammans med lättkvarg och hemmagjord äppelkompott som är så gott som osockrad (2 msk på drygt 1 kg äpplen), det är en så god kombination!

_MG_7132

Detta behövs till ca 15 portioner müsli
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
1 dl riven kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
2 dl vatten
0,75 dl solrosolja (eller annan neutral olja)
3 msk flytande honung
1 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla ingredienserna ordentligt i en bunke
Bred ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper
Låt det rostas i ugnen ca 25-35 minuter, men ta 10 minuter i taget och vänd runt müslin så att det inte bräns vid
Müslin är klar när den är knaprig och gyllenbrun
Ta ut müslin och låt den svalna

En portion är 1 dl eller ca 45 gram

1 portion müsli ger följande
Energi 215 kcal
Protein 5,2 gram
Fett 10,4 gram
Kolhydrater 22,8 gram
Fibrer 4,7 gram

Relaterade poster

saftiga chokladmuffins Bröd och bakverk

Saftiga chokladmuffins

Som vanligt hade jag lovat att baka fika till sambons fisketur med kompisarna så denna gång blev det chokladmuffins / chokladcupcakes som jag toppade med resterna av pollyfluff som jag hade i frysen. Med rivna morötter i så blev dom extra saftiga. De som blev över tog jag med mig till stallet och fick fina betyg även där.

Detta behövs för 12 stycken muffins
150 g smör
1 dl kakao
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl finriven morot
2 ägg
2,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°
Smält smöret i en kastrull
Ta det från värmen och rör ner kakao, socker, vaniljsocker och den rivna moroten
Tillsätt äggen ett i taget och sist mjölet
Fördela smeten i 12 muffinsformar använd gärna en muffinsform
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min
Låt kallna
Spritsa gärna frosting över muffinsen och garnera med bär eller strössel

Jag använde pollyfrosting jag hade kvar i frysen efter att jag gjort chokladtårtan, det blev av allt att döma mycket gott och saftigt!

Relaterade poster

mustig gulash Kött

Mustig Gulaschgryta

Jag blir så glad varje gång jag får tillfälle att använda mammas gamla gjutjärnsgryta och det blir oftare och oftare, denna gång till en mustig gulaschgryta.

Detta behövs till 8 portioner Gulaschgryta
900 g högrev, putsat
1 msk smör
1 dl vatten
2 st gula lökar
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 st citron
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad mejram
4 st klyftor vitlök
1 tsk hel stött kummin
1-2 tsk cayennepeppar
1 msk olivolja
1 l vatten
2 st tärningar köttbuljong
3-4 paprikor

Totalt (per portion)
Energi 2310 kcal (289)
Protein 181 gram (22,6)
Fett 145 gram (18)
Kolhydrater 63 gram (7,9)
Fibrer 22 gram (2,8)

Gör så här
Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor
Skär det i bitar om ca 2 x 2 cm
Fräs köttet i smör i stekpannan, gärna i omgångar så bitarna får lite stekyta
Lägg över köttet i en rymlig gryta efter hand
Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet

Skala och hacka löken löken grovt
Lägg löken i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar
Rör om och koka upp

Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1,5–2 timmar tills köttet är riktigt mört
Strimla paprikorna och lägg i dom i grytan ett par minuter innan servering

Servera grytan med potatis/ris/bröd och gärna både färska och kokta grönsaker! Jag åt den tillsammans med en rivna morötter, kokt broccoli och gurka.

Relaterade poster

Kyckling

Kycklingfile med en variant av Ratatouille

Detta blev en riktigt god ratatouille och tillsammans med marinerad, stekt kycklingfilé blev det en toppenmiddag. Jag har sedan i tisdags ätit ett mål mat om dagen, helst ska det vara frukost eller lunch, men nu under helgen har det varit lättast och trevligast att äta mat till middag. Eftersom jag har ca 4 kg kvar och endast har kört 7,5 veckor (4,5 veckor kvar av mina 12 veckor) så föreslog min hälsocoach att jag tar en väldigt lång upptrappning i stället. Det kan innebära att det tar längre tid att gå ner de sista 4 kilona men jag ligger ju fortfarande på ca 950 kcal/dag.

Detta behövs för ca 6 portioner Ratatouille
1 gul lök eller 3-4 charlottenlök
2-3 vitlöksklyftor
1 aubergine (ca 260 gram)
1 squash (ca 430 gram)
2 stora paprika (ca 410 gram)
3 msk Olivolja
1 burk krossade tomater, 500 g
0,5 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk sambal oelek

Gör så här:
Skala och hacka lök, gul lök/charlottenlök och vitlök
Skär aubergin och squash i kuber
Kärna ur och skär paprika i bitar

Fräs löken i olivolja, ca 1 msk, lägg över i en gryta.
Fräs även paprika, aubergine och squash och lägg över i en gryta (det kan vara praktiskt att fräsa dom för sig för att det inte ska bli för mycket i stekpannan).
Häll i de krossade tomaterna, vatten, lagerblad, sambal oelek, socker, salt och peppar.
Låt puttra under lock ca 15 minuter, rör om några gånger under tiden. Grönsakerna ska bli mjuka men inte sönderkokade.
Smaka av med mer sambal oelek, salt och peppar.

Servera till exempel med marinerad, stekt kycklingfilé och couscous om man vill ha lite mer kolhydrater.

1 portion Ratatouille ger följande:
Energi: 163 kcal
Protein: 3,2 g
Fett: 9,7 g
Kolhydrater: 13,7 g
Fibrer: 4,7 g

Relaterade poster

Fisk

Laxbiff med sesamfrön och mangosalsa

_MG_6658

Detta behövs till 8 stycken laxbiffar
500 g lax
2 st ägg
1 tsk sesamolja
4 msk sojamjöl
1 röd chilifrukt
ca 1 dl sesamfrö till panering
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olja till stekning

Detta behövs för en sats mangosalsa (ca 6 portioner)
4 tomater
1 rödlök
2 avokado
1 chilifrukt
225 gram fryst mango
4 msk solrosolja
1 lime
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Mangosalsan
Klyfta tomaterna och ta ur innanmätet. Spara detta i en separat skål.
Skär tomaterna i fina tärningar
Skala och finhacka rödlöken
Skala och tärna avokado
Kärna ur och hacka chilifrukten
Blanda rödlök, tomat, avokado, chili samt mango

Blanda innanmätet från tomaterna med olja, limesaft, salt och svartpeppar
Vispa ihop dressingen

Laxbiffarna
Hacka ev chilifrukten om du vill ha det i
Skär laxen i kuber och blanda tillsammans med ägg och sesamolja
Mixa i några sekunder
Tillsätt sojamjöl, salt, svartpeppar och den hackade chilin

Forma laxsmeten till 8 st biffar
Vänd i sesamfrö
Stek i olja 3-4 minuter på varje
Servera laxbiffarna på en bädd av rucola med mangosalsan till

1 styck laxbiff ger följande:
Energi: 203 kcal
Protein: 16 g
Fett: 127 g
Kolhydrater: 1,6 g
Fibrer: 1,5 g

1 portion mangosalsa ger följande:
Energi: 226 kcal
Protein: 2,3 g
Fett: 17 g
Kolhydrater: 14 g
Fibrer: 3,8 g

Relaterade poster

Viktminskning

Snart är första halvlek över

På torsdag har jag lyckats ta mig igenom 6 hela veckor med Itrim och jag har lyckats gå ner ungefär hälften av mitt mål! Bravo till mig! Dock börjar jag nu längta efter riktig mat, typ sallad, frukt, kyckling, hårdbröd, mm. Eller bara att få planera och laga mat som jag kan äta. Lagar nu mat till min sambo, inte så ofta, men då och då när jag försöker vara en snäll flickvän, men det blir inte så avancerat. Blir inte heller att vi storhandlar som tidigare.

Kommer ihåg mitt första samtal som jag hade i samband med hälsoanalysen, min motivation va verkligen på topp då och jag kände att det här vill jag verkligen klara! Jag kommer att klara det! Hon sa då att motivationen kommer inte kunna vara på topp under hela resan och det är väl så det är… Nu är den lite lägre kan man väl säga. Så lätt att nu nöja sig med det kilon jag redan gått ner, det är ändå en ganska stor skillnad på kroppen och nästan alla mina byxor och bh:ar är för stora! Men NEJ, jag ska ta en kopp te och tänka att nu tar vi andra perioden också när jag ändå håller på! Bara ynka 6 veckor kvar!

Tänk på hur bra det kommer att kännas när jag nått målet!!!

Relaterade poster

Hästar

Kardborrar i manen

Dagen till ära hade han fixat till sin frisyr något alldeles extra! Och när jag, som en jobbig morsa, inte alls tyckte att han kunde se så där rufsig ut med massa kardborrar i manen och pannlugg, så tyckte han jag va skitjobbig!

Jag fick hålla på ett tag för att få bort dom, men tillslut så va de i alla fall så gott som borta. Sen tog vi en promenad för att upptäcka omgivningarna lite, jag har ju knappt varit här i området förutom bilvägen som jag åker. Det gick jättebra! Till och med när vi överraskades av ett helt gäng småhundar som skällde som tokar! Han skvatt till lite och frustade, men han va så duktig <3 Sen fick han beta lite på vägen tillbaka.

När jag släppt ut honom i hagen igen passade jag på att fota lite, han har på bilderna nedan fortfarande lite fluffig pannlugg, men det är i alla fall inga kardborrar i den.

collage_MiAfecto copy

Relaterade poster

Recept

Chokladfrosting

Denna chokladfrosting tänkte jag täcka min chokladtårta med, receptet hittade jag först hos Louise’s spis i hennes Double chocolate cake (chokladtårta), men såg också att Baka Liten Kaka hade typ samma recept som Mörk chokladfudgefrosting och om jag inte minns helt fel så har jag gjort denna tidigare till en tårta med lyckat resultat, så det blir nog bra!

Detta blir ganska mycket, men man borde kunna frysa in det som inte används nu.

300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver

Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt.
Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills frostingen är jämn
Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Vispa samman och tillsätt sist grädden.
Vispa ett par minuter tills den är slät och glansig.

Relaterade poster

Recept

Chokladmousse

Detta recept på chokladmousse hittade jag också hos Baka Lite Kaka – Tove, hon har massa härliga recept att inspireras av! Jag har förberett denna mousse nu till chokladtårtan.

Detta ska räcka till ca 1 lager fyllning:

150 g choklad (mer om vit choklad, mindre om mörk choklad)
100 g naturell färskost
2 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med grädden i en kastrull på spisen på svag värme.
Viktigt att grädden inte börjar koka.
Ta kastrullen från värmen strax innan all choklad är smält och rör om tills det är smält
Låt det kallna i kylskåpet minst 4 timmar men gärna över natten.
Vispa sen upp blandningen tillsammans med färskosten.

Relaterade poster

error: Content is protected !!