smottogotti blog

Blog

Mat

Alla hjärtans dag

Spagetti och köttfärssås låter ju inte så speciellt, men det kan vara så gott! Framför allt när man inte behöver stå i köket själv och när min älskade sambo lagar maten. Vi skulle egentligen gått ut och ätit, men det är ju så kallt så vi valde att stanna hemma i stället.

Spagetti och köttfärssås är min sambos specialitet och det va den första rätt han lagade till mig när vi precis blivit tillsammans <3 Jag har växt upp med en köttfärssås som nästan innehöll mer krossade tomater än färs, den va supergod den med, men inte riktigt lika ”lyxig” som denna

Det här behövs till 4 portioner
300 g nötfärs
2-3 gula lökar
2 msk margarin
1 msk paprikapulver
1 msk vetemjöl
3-4 msk tomatpuré
21/2 dl vatten
1 tsk salt
1-2 krm grovmalen svartpeppar
1-2 tsk örtkryddor

Skala och hacka löken. Bryn hälften av fettet i en stekpanna. Lägg i köttfärsen, stek under omrörning tills den är jämnt grynig, den behöver inte brynas. Lägg över den i en gryta.
Fräs löken i resten av fettet. Tillsätt paprikapulver mot slutet och späd med 1-2 msk vatten. Lägg löken i grytan. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt tomatpuré, vatten, salt, peppar och smaka av med örtkryddorna. Koka såsen under lock 10-15 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.

 

Fina blommor har jag fått också! Varje gång jag passerar tulpaner så tänker jag att jag ska köpa, det är ju så vackert och man får en känsla att våren är på väg, dock är jag alldeles för snål mot mig själv för att unna mig detta. Men igår kom min käresta hem med jättevacker bukett med röda tulpaner! <3
Nu sitter vi bänkade i soffan framför tv:n, jag med datorn i knät och min sambo djupt försjunken i hockeyn som spelas idag, ”hans” lag håller ju på att åka ur…

Relaterade poster

Bröd och bakverk

Dinkelbröd

Jag har ju avlagt ett litet nyårslöfte om att baka allt mitt matbröd under 2011. Än så länge är jag rätt så nöjd med resultatet. Har köpt bröd en gång och det va när vi fick spontanfika en kväll och inte hade tillräcklig med bröd hemma. Eftersom jag rätt lätt tröttnar och måste ha ganska stor variation så provar jag mig runt en del. Här har jag gjort ett bröd på dinkel som va väldigt enkelt och man slipper knådandet.

Det här behövs till 2 brödformar
10 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 dl siktat dinkelmjöl
½ dl linfrön
½ dl havrekli
1 tsk salt
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 ägg
2 msk rapsolja

Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, linfrö, kli och saltLjumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan. Rör ner äggblandningen i degvätskan. Rör ner mjölblandningen, lite i taget. Arbeta degen i 10 min för hand till en fast och smidig deg. Låt degen jäsa i en timme
Arbeta degen ett par minuter. Dela den sen i två delar och kavla ut till var sin rektangel. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dom med skarven neråt i var sin brödform. Värm ugnen till 200 grader och jäs limporna under tiden, cirka 30 min
Grädda lipmorna i 40-50 minuter. Knacka på brödet för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara. Pensla dom med lite vatten och låt dom svalna.

Brödet går även bra att frysa in.

Lycka till

Relaterade poster

Mat

Chorizo med quinoasallad

Jag måste ärligt erkänna att jag är lite svag för korv och då gärna tjockkorv. När min lokala affär hade extrapris på Chorizo i början på året passade jag på att bunkra lite så att vi både skulle kunna äta till middag och frysa in till ett annat tillfälle. Här är ett enkelt recept på Chorizo med quinoasallad som jag tycker är supergott

 

Det här behöver du till 4 personer:
4 st chorizo
3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ ask á 250 g körsbärstomater
1 gul paprika
100 g sugarsnaps
Ruccolasallad

Till senapsdressingen
2 tsk senap
3 msk olja
1 msk vitvinäger
Svartpeppar

Koka quinoagrynen i vatten med buljongtärningen enligt beskrivningen. Låt rinna av och svalna. Blanda ner halverade körsbärstomater, sugarsnaps (om du vill kan du förvälla dom innan, men det gjorde inte jag), strimlad paprika och ruccola. Vänd ner några matskedar av senapsdressingen och smaka av.
Halvera chorizo och stek dom i stekpanna eller i ugnen. Servera med salladen.

Hoppas att det smakar 🙂

Relaterade poster

Bröd och bakverk

Surdegsbröd

Idag har jag både bakat Lars rallarhalva och rågsurdegsbröd vars recept jag hittade hos http://paindemartin.blogspot.com. Innan jul startade han en surdegsskola som jag har följt för att få till min rågsurdegsgrund. Grymt bra instruktioner! Kan verkligen rekommendera den 

Här är i alla fall mitt resultat av surdegen och vi har precis provsmakat rallahalvan som inte alls va tokig. Blir nog fler sådana bak om min surdeg lyckas hålla sig vid liv.

Relaterade poster

Scrapbooking

Väskkort

Väskkort i rosa
Hej hopp, vad länge sen det va jag uppdaterade nu, men det har varit flytt, jul och lite annat som tagit upp tiden. Flytten innebar bland annat att jag fick packa upp mina lådor med scrapbooking-saker! Yey! Den innebar även att vi nu har ett riktigt kök så det lär nog bli en del bloggande om mat, bröd och bakverk framöver, hoppas jag 🙂

Min systerdotter fyller 5 år nästa vecka och i morgon ska hon ha kalas för familj och släkt! Eftersom de ha varit borta 6 veckor på semester så ska det bli extra kul att träffa dom igen! 🙂 Hon älskar verkligen kläder, väskor och smycken och jag vet redan att hon kommer få smycken så jag tänkte att hon kanske vill köpa sig något passande till, så hon ska få ett presentkort av oss. Är det för tidigt att ge en 5-åring presentkort?

För att göra det hela lite mer roligt har jag gjort ett väskkort som man kan lägga presentkortet i 🙂

Här kommer lite detaljbilder

Väskkort, detaljer utsidan

Ovan är det bilder på utsidan av korten

Väskkort, detaljer insida

Om man öppan kortet är det dekorerat med text och blommor. Eftersom det va så länge sen jag köpte papper och grejer så vet jag inte riktigt vart som kommer ifrån, men en sak är säker och det är att jag chalkar kanterna 🙂 Tycker om effekten av det och har man en gång börjat är det svårt att sluta, det blir så naket på nåt sätt 🙂

Ha det!

Kram

Relaterade poster

Bröd och bakverk

Saffransbullar med vit choklad

I lördags va jag hos mamma hela dagen och vi hade ett riktigt bakmaraton! Underbart! Mamma bakade ut vår surdeg som vi satte i onsdags, sedan gjorde hon Karelska piroger och någon slags finska julkakor. Jag bakade saffransbullar med vit choklad och gjorde lakritskola (som tyvärr misslyckades). Här är receptet på saffransbullarna till att börja med

Saffransbullar med vit choklad
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna tills det är fingervarmt (ca 37 grader).
Smula ner jästen i en degbunke och slå degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem i degvätskan. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget tills degen är blank. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek (tar ca 45 min – 1 timme).

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka 20-30 minuter till. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

Hoppas det smakar!

Relaterade poster

Fisk

Råraka med kallrökt lax och pepparrotsås

Här kommer ännu ett laxrecept. Vi har på vårat Hemköp haft i flera veckor att man kan köpa 2 för 1 när det gäller kallrökt och gravad lax så jag har nappat på det vid flera tillfällen. Det är ju så gott!

Jag har aldrig gjort råraka tidigare och va lite nyfiken på hur det skulle blir. Det va väldigt enkelt att göra och blev väldigt gott. Kändes nästan lite lyxigt. Dock var det kanske inte riktigt lika lämpat för matlådan. Rårakorna blev ganska mjuka när jag skulle värma på dom igen, men det gjorde inte så mycket.

Råraka med kallrökt lax och pepparrotsås
8 st potatisar, (ca 700 g)
0,5 tsk salt
2 msk smör

Sås
2 dl gräddfil
2 st äpplen, syrliga
1 msk pepparrot, riven
2 krm salt

300 g laxfilé, kallrökt
Ev lite röd stenbitsrom som dekoration

Skala och grovriv potatisen, blanda med saltet. Stek rårakorna i smöret i en stekpanna.
Grovriv äpplena direkt ner i gräddfilen. Smaka av med pepparrot.
Lägg upp laxen. Servera till rårakorna och toppa med sås. Servera med sallad.

Smaklig måltid!

Relaterade poster

Fisk

Sesampanerad lax med quinoasallad

Jag älskar lax i alla dess former! Det kanske märks om inte annat här på bloggen då det blir en del laxrecept. Här en ny favorit med sesampanerad lax.

Sesampanerad lax med varm quinoasallad
2 dl quinoa
1 pkt färsk bladspenat
1 st purjolök
3 st morötter
1 ask sockerärter
8 st strimlade soltorkade tomater
1 st röd, gul eller orange paprika
50 g grovhackade valnötter

Vinägrett
5 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
3 msk frysta provencalska örter (finns i frysdisken)
Salt och peppar

4 st laxfiléer

Limeyoghurt
3 dl matlagningsyoghurt
1 st lime, saften och skalet
Salt och svartpeppar

Tillaga quinoa enligt anvisningar.
Blanda ingredienserna till vinägretten direkt i salladsskålen.
Skär grönsakerna i olika former, förslagsvis purjolöken i ringar, morötterna i slantar och paprikan i strimlor och lägg ned dem i salladsskålen.
Vänd ned bladspenaten och quinoan. Smaka av!
Pensla den tinade laxen med lite olja och krydda med salt och peppar.
Häll upp sesamfrön på en tallrik och vänd filéerna i fröna.
Ugnsbaka laxen på 175° i 12-15 min.
Blanda yoghurten med saften och skalet av 1 lime.
Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Smaklig måltid!

Relaterade poster

Kyckling

Pasta med kyckling, färsk spenat och fetaost

I fredags va jag och åt mitt första julbord! Mums! Sill och lax i massor av variationer, köttbullar, prinskorv, jansons och risalamalta! Detta julbord va dock inte som alla andra julbord, utan det va ett 1700-talsjulbord som serverades på Kristinehovs malmgård (http://www.kristinehovsmalmgard.se/1700-talsjulbord.html). Jag kan verkligen rekommendera det men gud så mätt jag blev, lär mig aldrig att äta lagom av ett julbord.

Så här i jultider kan man verkligen behöva inspiration till något enkelt och gott och som inte det minsta liknar julmat (man vill ju inte tröttna på det innan julafton) så idag bjuder jag på att enkelt recept med få ingredienser och som är väldigt enkelt att göra.

Pasta med kyckling, spenat och fetaost

400g pasta
2 st vitlöksklyfta
1 rödlök
400 g kycklingfilé
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
200 g fetaost, smulad
1 påse färsk bladspenat

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen
Skala och finhacka vitlök, halvera och skär rödlök i tunna skivor
Skär kycklingfilé i strimlor, ca 0,5 cm
Stek kyckling, lök och vitlök i olivolja. Krydda med salt och peppar.
Blanda detta med pastan, smulad fetaost och färsk bladspenat

Smaklig måltid

Relaterade poster

error: Content is protected !!