smottogotti blog

Blog

virkad snuttefilt med kanin Virkat

Virkad snuttefilt med kanin

Det blir mycket virkat nu, men det är ju så mysigt och avslappnande! Denna gång tänkte jag visa en virkad snuttefilt med kanin som jag hittade ett gratis mönster på hos @diwybytitti. Här är finns mönstret till virkad snuttefilt och här är beskrivningen till kaninen.

Filten var väldigt rolig att göra och det var första gången jag virkade stolpar! Tidigare har jag mest gjort små virkade figurer och amigurmis, då är det mest fasta maskor, luftmaskor och smygmaskor jag har använt.

Till denna snuttefilt använde jag ett garn som heter Mayflower Cotton och är 100% bomull. Om det skulle visa sig att någon liten tycker att den är riktigt god så går den att tvätta i 60 grader!

Kommer definitivt göra fler av dessa framöver!

Relaterade poster

virkade ugglor Virkat

Anar ugglor i mossen

Det var många år sedan jag virkade uggla senast, men de är ju så söta så jag var bara tvungen att göra ett par stycken igen. Jag har inte riktigt bestämt ännu vad det ska bli, men förmodligen kommer få dekorera någon form av barnvagnshänge. En och annan virkad uggla är perfekt att ha hemma som present till nyfödda bebisar. Här finns en bild på det barnvagnshänge med virkad uggla som jag gjorde senast till min systerdotter.

Mönster för att virka uggla hittade jag på bloggen Skapa och Inreda. Hon har gjort en väldigt bra och enkel beskrivning att följa med flera bilder för att förtydliga detaljer.

Relaterade poster

virkad elefant Virkat

Virkad elefant

Nu blir det mer virkat och denna gång en grön virkad elefant! Den var lite pillig att göra men väldigt roligt att se resultatet! Får se om även det blir en del av ett barnvagnshänge eller om den får stå för sig själv.

Bloggen VIRKATT är det som så generöst bjuder på detta gratis mönster.

virkad elefant
virkad elefant

Jag använder helst inte säkerhetsögon som det står i många mönster att man ska använda. Jag broderar hellre dit ögon för att undvika risken att bebisen pillar loss säkerhetsögonen och får dessa i munnen av misstag.

Till amigurumi och annat som virkas till nyfödda bebisar så använder jag bara garn som är 100% bomull och som går att tvätta i 60 grader.

Jag älskar verkligen skapandet och att se hur något växer fram! Just denna sommar när jag också har en liten krabat som växer och sparkar i magen har det varit ett väldigt bra sätt för att bara sätta sig ner och ta det lugnt en stund.  Det är när jag suttit och virkat som jag tidigt känt de första sparkarna från min lilla inneboende, så mysigt! Nu, när det är vecka 28, börjar det blir lite trångt för den lilla och det är nästan svårt att undgå de rörelser som pågår där inne! 

Relaterade poster

virkade bläckviskar Virkat

Virkad bläckfisk

Denna sommaren har skilt sig en del från tidigare somrar, i stället för att läsa böcker har jag pysslat med macramé eller virkat. Jag gillar skapandet med händerna och det fina med framförallt virkningen är att jag kan lyssna på ljudbok samtidigt!

Jag hittade mönster till virkad bläckfisk hos babydjungeln.se. De är väldigt enkla och roliga att göra, nästan lite meditativt när man gör bläckfiskens åtta tentakler.

Man kan virka bläckfiskar (enligt instruktioner som finns på babydjungel.se) och skicka till ambassadörer för olika neonatalavdelningar. Det har visat sig att virkad bläckfisk ger för tidigt födda barn trygghet då armarna påminner om navelsträngen och därmed om tiden i magen.

Bläckfisken med orange keps fick bli en present till en liten nyfödd bebis som kom till världen i slutet på augusti!

Relaterade poster

Övrigt

Förberedelse för hösten och äpplen

Den senaste veckan har våra äppelträd verkligen börjat förbereda sig för hösten genom att släppa både löv och äpplen. Det var inte heller bara ett äpple kvar! Vi har krattat äpplen, plockat äpplen och sorterat äpplen. Grannarna fick komma och ta lite äpplen och självklart åker ett par kassar till stallet. Det vi har kvar kommer vi äta och göra mos av!

Äpplen

Relaterade poster

att planera en tårta Tårtor

Planera en tårta

Jag har fått den äran att baka tårtorna till min systersons dop och det är hela 60 personer som har anmält att de kommer! Jätteroligt att ha fått denna uppgift och inspirationen flödar!
Det krävs ju dock en hel del planering för detta, bland annat hur många tårtor, vad för fyllning, dekoration, hur mycket sockerpasta behövs, några allergiker?

Tårtdecor har en jättebra tabell med riktlinjer för hur många tårtbitar det blir beroende på hur stor form man har. Det står även ungefär hur mycket sugarpaste man behöver för de olika storlekarna.
Jag har valt att göra i en form som är 25 cm i diameter och eftersom jag inte vill chansa att göra precis 60 bitar som det skulle bli om jag gjorde 3 tårtor i den storleken, gör jag en extra. Skulle vara så hemskt pinsamt om någon skulle bli utan, hellre att det blir över.

När det kommer till smaker så vill jag göra det enkelt denna gång, genom att bara ha en smakkombination, annars är risken att folk vill smaka av alla sorter och då räcker det ändå inte. Smakerna jag har valt är enkla så att de flesta ska känna igen sig och gilla det, nämligen jordgubb och vanilj. Provbakade en tårta med dessa fyllningar i helgen så jag vet ungefär hur mycket jag måste göra.

Tårtbottnarna är lättast att dela på om de är halvtinade, därför kan man göra detta ett par veckor innan om man vill, frysa in dom och bara ta ut dom någon timme innan man ska dela och fylla. Mina fyra ligger i frysen sen igår. Jag bakade dom enligt principen lika delar och använde 5 ägg till en form på 25 cm, Bli min jäst har en bra beskrivning på det. I ugnen räckte det med 25 min i 175 grader på nedersta falsen.

Dekoration i sugarpaste kan man också göra i god tid innan och förvara torrt och dammfritt. Jag tänkte göra ett par babyskor med små rosetter på, en krona, bokstäver till namnet, siffror till datumet och en massa blommor i vitt och olika nyanser av blått, räknar högt med ca 20 blommor per tårta. Dessa är under konstruktion.

Två dagar före dopet tänkte jag göra all fyllning så det får stå i kylskåpet över natten och mogna. Dock har jag ej i vispad grädde än om det ska vara det, som i jordgubbsmoussen jag ska göra.

Dagen före dopet tar jag ut bottnarna från frysen, delar, gör klart fyllningarna och fyller tårtorna.
Vet jag att jag har tid på självaste dagen att göra klart tårtorna då skulle jag här linda in dom fyllda bottnarna med plastfolie och låta dom stå så i kylen över natten, annars får man helt enkelt göra allt klart dagen innan och det går utmärkt att förvara de klara tårtorna i kylen över natten, men då utan något över.

På dopdagen, om jag hade haft tid, är det dags att vispa ihop smörkrämen och spackla tårtorna. Min erfarenhet säger att den bästa konsistensen på smörkrämen får man om man använder den direkt efter att man vispat ihop den, kan vara lite hård annars.
När tårtorna är spacklade har man der roligaste kvar, enligt mig, nämligen att täcka och dekorera!

Det va det, hoppas det smakar!

Relaterade poster

Tårtor

Rosa tårta

Ska göra tårtorna till min systersons dop nästa helg och det kommer ca 55-60 pers så skulle tro att jag gör 4-5 tårtor, beror på storlek. Sist jag gjorde så många tårtor till ett och samma tillfälle gjorde jag flera olika smakkombinationer. Jag tycker ju att det är kul att prova och experimentera, men då vill ju folk smaka av alla, så denna gång blir det bara en smakkombination; jordgubb och vanilj.
Då en av mina syskonbarn fyller 10 idag så passade jag på att ta på mig tårtbakandet för att testa fyllningarna och väcka mina tårtkunskaper till liv igen. Det va nog 3 år sen jag gjorde tårta sist!
Denna tårta är gjord på ljusa bottnar, 20 cm i diameter och fylld med Vaniljkräm och Jordgubbsmousse, på lagret med jordgubbsmousse bredde jag först ett lager med jordgubbssylt. Jag spacklade tårtan med en smörkräm gjord på osaltat smör och kondenserad mjölk (recept får komma senare).

Relaterade poster

Recept

Jordgubbsmousse

En klassisk smak som, jag tror, de flesta uppskattar är väl jordgubb och därför tacksam att ha som fyllning i tårta. Jag hittade även detta recept på en enkel Jordgubbsmousse hos Bengtssons Baksida, tackar för det! Vill helst inte använda gelatin bland annat för att jag tycker det är svårt att få till konsistensen, sen tar det sån tid innan man vet hur resultatet blir.

Med denna sats fyllde jag ett lager i en tårtbotten som var 20 cm i diameter och det blev lite över så det skulle säkert räcka bra till tårtbotten som är 24-30 cm också.

Jordgubbsmousse
250 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelésocker
2 dl grädde (jag använde laktosfri grädde)
Några droppar citronsaft från flaska

Gör så här:
Koka upp jordgubbar och vatten tillsammans med några droppar citron (jag hade i ca 8-10 droppar)
Låt det koka tills det blir som ett mos, ca 25-30 min, jag hjälpte jordgubbarna lite på traven genom att mosa med en gaffel.
Häll i gelésockret, rör runt och låt det koka några minuter till.
Låt det svalna helt.
Vispa upp grädden så den blir ganska fast, blanda i jordgubbsblandningen och vispa lite till.

Relaterade poster

Recept

Vaniljkräm

Jag har aldrig gjort egen vaniljkräm tidigare och tänkte ha det som fyllning i tårta. Hittade ett recept på Vaniljkräm som verkade hyfsat enkelt hos Bengtssons Baksida som förutom recept på Vaniljkräm har massor av bra tips och inspiration till tårtor och bakverk.

Denna sats räckte bra till ett lager i en tårtbotten som är 20 cm i diameter.

Vaniljkräm
2 dl mjölk (jag använde laktosfri mjölk)
2 st äggulor
0,5 dl vit sirap
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda allt utom vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
Värm upp det sakta för det får absolut inte koka, då koagulerar gulan.
Låt det sjuda tills det tjocknar, rör i kastrullen hela, hela tiden och va inte rädd om det blir lite klumpar i början, dessa ska försvinna om du fortsätter röra. Jag gjorde misstaget att ta av det från värmen så fort jag såg klumparna och min vaniljkräm blev alldeles för lös, beskriver nedan hur jag gjorde för att rädda den.
När den är tillräckligt tjock, ta den av från värmen och fortsätt att röra i botten, blanda i vaniljsockret och låt vaniljkrämen svalna, gärna över natten, innan den ska användas.

Som sagt såg jag att min vaniljkräm blev alldeles för lös dagen efter när jag skulle använda den, hade inte heller tid att göra en ny sats eftersom jag skulle vara tvungen att montera tårtan samma dag. Det jag gjorde för att rädda den va att värma upp vaniljkrämen igen i en kastrull och blanda i en redning med maizena och mjölk. Jag gjorde redningen på ca 2,5 msk maizena, det hade nog räckt med 1,5 -2 msk för den stelnar när det svalnar. Jag va lite orolig dock att den skulle bli för lös för att använda som fyllning i tårtan så jag ville hellre ta lite för mycket än för lite.

Relaterade poster

barnvagnshänge Virkat

Barnvagnssmycke med virkad uggla

Har börjat göra barnvagnssmycken (eller om man kallar det barnvagnshänge?) och det är så himla roligt. Enkelt, men tycker att dom blir så söta, med eller utan virkat på.
Här är ett barnvagnssmycke jag gjort till en liten tjej som är på väg.

Alla pärlor är giftfria och salivbeständiga och ugglan är virkad enligt mönstret jag hittade hos Skapa och Inreda, tackar för den inspirationen!

Relaterade poster

error: Content is protected !!