Soppa med sötpotatis, kokosmjölk ingefära och chili
Jag har aldrig tidigare handlat sötpotatis, men i helgen när jag storhandlade fick jag ett ryck och idag blev det soppa på sötpotatis! Riktigt gott men lite sött, tillsammans med en salt kaviar-smörgås blev det riktigt bra!
Det här behövs för 4 portioner:
0,8 kg sötpotatis (ca 2-3 sötpotatisar)
2 tsk olja
2 msk ingefära
2 tsk spiskummin, malen
2 st chilifrukt
2 st stjälkar citrongräs
5 dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 msk råsocker
smaka gärna av med lite tabasco och salt
ev lite crème fraiche vid servering
Gör så här:
Sätt på en kastrull med vatten och tärna potatisen, lägg den i kokande vatten. Koka i cirka 5 minuter eller tills potatisen är mjuk. Låt den rinna av och ställ åt sidan.
Strimla en bit ingefära, kärna ur och hacka chilifrukterna
Hetta upp oljan i en kastrull på medelstark värme. Tillsätt ingefära, spiskummin, chilifrukter och citrongräs och fräs i 3 minuter. Plocka ur citrongräs-stjälkarna.
Lägg sötpotatisen och kryddblandningen i en matberedare eller mixer och kör tillsammans med lite buljong till en puré.
Häll sötpotatisblandningen i en kastrull på medelstark värme. Tillsätt buljongen, kokosmjölken och socker och rör om tills soppan är rykande varm.
Servera soppan med crème fraiche och ett gott bröd.