Valnötslimpa
Lite valnötter, lite rågsikt med mera och vips så har du ett bröd 😉 Valnötter håller sig inte så länge och jag ville göra något med dom jag hade innan de behövde kastas. Denna gång blev de ingredienser i en god limpa.
Det här behövs för två limpor
1 paket jäst för söta degar
70 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl sirap
5 dl vetemjöl
1,2 dl rågsikt + lite till utbakning
1 dl valnötter, hackade
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. Häll i resten av vätskan och tillsätt salt, sirap och nötter. Rör i mjölet och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt degen jäsa under en bakduk i ca timme, den ska ha blivit dubbelt så stor.
Baka ut degen till två limpor och låt jäsa ytterligare 30 min på bakplåt. Sätt ugnen på 175 grader. Skär några snitt i limporna och grädda dom i 25-30 minuter i mitten på ugnen.
Supergott!