Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter
Vilken helg det har varit! På många olika sätt… Bland annat så har jag bakat två olika sorters kladdkaka, en marängtårta med dajm också har jag fyllt år! 🙂 Det känns som jag har ätit, ätit och ätit hela helgen och tyvärr då inte bara nyttiga saker som du kanske förstår 😉 Nu ikväll har jag bakat en kladdkaka som min sambo ska få ta med sig till jobbet i morgon. Han har också fyllt år, fast för typ en månad sen, så han har av sina kollegor fatt bakläxa för att han inte haft med sig något födelsedagsfika. Men i morgon ska de minsann få smaka på en Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter! Hoppas det smakar! De får liksom vara lite försökskaniner eftersom jag aldrig har gjort sån förut :p Receptet som jag har hittat i Aftonbladets bilaga Mat & Vin (28-31 okt 2010) får ni med lite bilder nedan.
Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter
1 dl valnötter
1,5 msk strösocker
1 msk vatten
50 g smör
50 g mörk choklad, 70%
2 st ägg
1,5 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
2 msk rapsolja
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl frysta hallon
2 msk hallonbalsamico
Rosta nötterna på medelvärme i torr stekpanna i 3-4 minuter. Se till att de inte bränns.
Lägg nötterna åt sidan och häll socker och vatten i stekpannan. Låt smälta och sjud i ett par minuter tills blandningen fått en lätt gyllene färg.
Häll i nötterna rör runt så de täcks. Lägg de genast på ett bakplåtspapper eller en olja plåt. Låt de svalna och bryt de sedan i mindre bitar. Behåll gärna några hela nötter.
Smält smöret i en kastrull. Bryt ned chokladen i bitar och låt den smälta. Låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt olja och smörblandningen.
Blanda kakao, mjöl, bakpulver och salt och skikta ner i smeten. Rör till en jämn smet.
Vänd försiktigt ner de frysta hallonen samt hallonbalsamico.
Bred ut smeten i en smord och mjölad form (ca 24 cm diameter).
Strö över de karamelliserade nötterna och tryck ner dom lite i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 25 minuter.
Låt kakan vila i kylen några timmar eller över natten. Ta ut den 5-10 minuter före servering.
Hoppas det smakar!
2 COMMENTS
Vad spännande att du har bakat min kladdkaka 🙂 Tyckte folk om den?
Ja, den lät ju så himla god och den fick finfina betyg av sambon och hans kollegor 🙂 Den lär nog göras fler gånger!