smottogotti blog

Blog

kokosäppelpaj Efterrätt

Kokosäppelpaj med pajskal gjord på vita bönor

Bloggen Live it, Love It är en stor inspirationskälla och hennes kokosäppelpaj är bland det godaste jag ätit!

Detta behövs för 4 portioner eller 2 små pajformar

Pajskal
1 tetra Stora vita bönor
15 g vaniljprotein (alt mjöl)
1 tsk kokosolja
1 msk äggvita
1 tsk bakpulver
1 msk sötning

Fyllning 1:
1-2 st äpple
ev smaksättning så som babobab
1 krm vaniljpulver
lite agave eller honung

Fyllning 2:
3 msk kokossmör
2 msk agave
vaniljpulver
4 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader
Mixa bönorna till pajskalet
Tillsätt äggvita och gör till en slät smet
Blanda i resterande ingredienser och blanda noga, tillsätt lite, lite vatten om det behövs, skall mer vara som en smet än en deg.
Smörj en form med kokosolja och tryck ut smeten i botten och upp mot kanterna.
Låt pajskalet gräddas i 200 grader i ugnen tills den fått fin färg.

Hacka äpple och blanda med ev smaksättning
Fyll pajskalet med äppelhacket och ställ in i ugnen igen för att låt äpplena bli mjuka

Blanda ihop ingredienserna till andra fyllningen
Ta ut kakan och bred över fyllning 2, hacka mandlar att toppa pajen med.
In i ugnen runt tio minuter.

Gör en god vaniljsås till, jag blandade vaniljcasein, resterna av kokossmöret och vatten och det blev riktigt gott!

Relaterade poster

Frukost

Räkcocktail med granatäpple

Denna Räkcocktail med granatäpple åt vi till förrätt på nyårsafton när vi även firande 5 år tillsammans! Jag har dock gjort den en gång tidigare när min fina sambo fyllde år. Enkelt och gott!

_MG_7364

Detta behövs för 4 portioner
500 g färska räkor
1 st granatäpple
0,5 st gurka
2 st salladslökar
1 st röd chili
1 st lime
1 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk flingsalt
0,5 tsk blandpeppar (rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar)
4-5 droppar tabasco

Gör så här
Kärna ur och hacka gurka och chili
Skölj och strimla salladslöken
Kärna ur granatäpplet
Skala räkorna och blanda dessa med granatäpple, gurka, salladslök, chili, skalet från 1 lime, saften från en halv lime och tabasco
Ställ in i kylskåpet i ca 30 min
Servera med ett gott vitt vin till

Relaterade poster

nutellasemifreddo Efterrätt

Nutellasemifreddo

Jag och min älskade sambo firade 5 år tillsammans på nyårsafton så vi tackade nej till olika nyårskalas och firade hemma med god mat och dryck, brasa, tända ljus och ett fantastiskt fyrverkeri i vanlig ordning! Till efterrätt gjorde vi denna fantastiskt goda Nutellasemifreddo vars recept jag hittade hos Victoria Matplatsen på femme.se, jag gjorde lite modifieringar utifrån det jag hade hemma och eftersom det va heeeelt slut på färska jordgubbar i mataffärerna på nyårsafton så fick det bli färska, odlade blåbär och det funkade kanon det med.

Det har varit riktigt svårt att låta bli den bit som är kvar i frysen så jag tror jag måste beordra sambon att offra sig på det sista!

Detta behövs till ca 10 port
2 marängbottnar
4 ägg (jag hade 2 ägg + 2 gulor)
1 msk strösocker
2,5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (400 g)

Gör så här:
Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena och torra
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker
Vispa även grädden för sig
Lägg en av marängbottnarna i en form och krossa den andra
Vänd försiktigt ihop äggulor, grädde, äggvitor samt krossad maräng
Värm Nutellan ytterst lite i micron precis så att den blir lite rinnig, ringla sedan ner Nutellan i smeten så att det blir ränder
Häll upp smeten i formen över den hela marängbottnen
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten
Servera med färska bär till!

Relaterade poster

Chokladbovetegröt Frukost

Chokladbovetegröt

Groddat bovete är ju hur gott som helst att ha till frukost, mellanmål eller till salladen. Denna chokladbovetegröt är en variant av bovetegröt som “geggar” ihop sig tack vare chiafröna.

För 1 portion behövs detta:
70 gram groddat bovete (ca 1 dl)
7 gram chiafrön (ca 1 msk)
50 gram osötad mandelmjölk (0,5 dl)
8 gram kakao (ca 1 msk)
5 droppar sweetdrops choklad
ev mer sötning om man vill

frukt och bär till servering

Gör så här:
Blanda ihop groddat bovete, chiafrön, mandelmjölk och kakao och låt stå för att svälla en stund. Detta kan man med fördel förbereda kvällen innan om man vill.

Servera tillsammans med exempelvis apelsin i bitar, tinade hallon och lite kakaonibs. Supergott!

1 portion chokladbovetegröt ger följande
Energi 192 kcal
Protein 18%
Fett 28%
Kolhydrater 55%

Relaterade poster

spenatpannkakir Fisk

Spenatpannkakor med kesoröra och lax

Efter en lång ledighet över jul och nyår med massor av god mat så är det dags att försöka hitta tillbaka till lite goda matvanor igen. På bloggen Food and Health in My Way hittade jag ett klockrent recept på Spenatpannkakor med en kesoröra och kallrökt lax. Klockrent på så vis att jag fick göra slut på små slattar jag hade i både kyl, frys och skafferi!

Detta behövs för 4 portioner:

Pannkakssmet:
100 gram dinkelmjöl fullkorn
5 dl mjölk
2,5 dl tinad hackad spenat
3 st ägg
1 tsk salt
fett till stekning

Kesoröra:
ca 30 gram hackad gräslök (fryst eller färsk)
250 gram keso
50 gram philadelphia
0,5 citron
salt o peppar

Tillbehör:
200 g skivad kallrökt lax
sallad

Gör så här:
Börja med kesoröran och blanda ihop keso, färskost, gräslök och smaka av med citron, salt och peppar
Låt kesoröran stå medan pannkakorna tillreds
Vispa ut mjölet med hälften av mjölken till en slät smet
Tillsätt avrunnen spenat resten av mjölken och salt
Vispa ner äggen i smeten
Låt smeten svälla ca 5 minuter
Grädda pannkakorna på medelvärme i en stekpanna med matfettet
Servera spenatpannkakorna med kesoröran, kallrökt lax och en god sallad

Relaterade poster

Proteinpannkakor med banan- och chokladsmak Frukost

Proteinpannkakor med banan- och chokladsmak

Åh vilken bra start på min lördag! Helt fantastiskt goda proteinpannkakor som kompletterades perfekt med den goda vanilj- och banankrämen! Receptet hittade jag hos Tasty Health som är en stor inspirationskälla. Dock har jag bytt ut lite ingredienser efter sånt jag hade hemma.

Detta behövs för 1 portion, ca 5-6 små pannkakor
Pannkakor:
40 g havregryn
15g whey chokladprotein
1 msk riven kokos
2 tsk kakao
1 tsk bakpulver
10 droppar sweetdrops choklad
2 äggvitor
1,5 msk kvarg 0,1%
30 g banan (ca 1/3 banan)

Vanilj- och banankräm:
50 g minikeso
30 g banan (ca 1/3 banan)
1 krm vaniljpulver
2 tsk sötning

Gör så här:
Börja med krämen och blanda ihop alla ingredienserna med en stavmixer tills det är en slät kräm, låt stå medan pannkakorna tillagas
Blanda ihop alla ingredienserna till pannkakorna i en bunke
Mixa med stavmixern till en tjock smet
Värm upp en stekpanna och klicka ut en dryg matsked smet per pannkaka
Stek på medelvärme tills de har fått fin färg innan de vänds (dock max 1 minut)
Stek något kortare tid på andra sidan (steks de för länge riskerar de att bli torra)
Servera pannkakorna med vanilj- och banankrämen, den resterande delen av bananen och en tesked kakao nibs.

1 portion pannkakor ger följande
Energi 319 kcal
Protein 36%
Fett 22%
Kolhydrater 42%

1 portion vanilj- och banankräm ger följande
Energi 66 kcal
Protein 36%
Fett 13%
Kolhydrater 50%

Relaterade poster

apple pie mugcake Frukost

Apple Pie Mug Cake

Detta va min första mug cake och oj vad gott det va som söndagsfrukost! Dock va det väldigt mäktigt så jag fick dela min på hälften, skulle tro att receptet nedan gott och väl egentligen räcker till i alla fall 3-4 portioner och då skulle man kunna komplettera med ett ägg till exempel om man inte blir mätt. Inspiration till denna Apple Pie Mug Cake har jag hittat hos Tasty Health. Sambon tål inte råa äpplen och eftersom jag blev lite osäker på hur mycket dom tillagas i micron så fick han inga äpplen i sin muggkaka, han fick heller inte kanelfrosting utan vaniljkvarg i stället.

_MG_7182

Detta behövs till 2 koppar
2,5 dl (80g) havregryn
2 msk riven kokos
2 tsk bakpulver
4 tsk sötning
1 tsk kardemumma
2 tsk vaniljarom
2 msk lätt kvarg
2 äggvitor (4 msk)
5 msk osötat äppelmos/äppelkompott
5 msk mjölk
1 litet äpple

Kanelfrosting:
200 g lätt kvarg
5 tsk sötning
2 tsk kanel
8 msk mjölk

Gör så här
Blanda alla ingredienserna till muggkakan, utom äpplet
Kör med stavmixer tills allt har blandats
Skär äpplet i bitar och blanda ner i smeten
Smörj 2 koppar med någon neutral olja
Fördela smeten i de två kopparna
Tillaga i micron på full effekt i 2 minuter, håll ett öga i micron så att det inte rinner över
Vänd upp och ner på en tallrik och servera med kanelfrosting och en liten klick äpplekompott

1 portion Apple pie mug cake ger följande (kanelfrosting är ej inräknad)
Energi 299 kcal
Protein 16%
Fett 19%
Kolhydrater 64&

Relaterade poster

Efterrätt

Kokospannacotta med hallongelé

Jag älskar att prova nya recept och nu när jag tänker om lite runt kosten är det så roligt att få leta ny inspiration och hitta alternativ till vanlig grädde, socker och annat jag försöker undvika. På helgerna vill jag gärna lyxa till det lite extra med något gott att äta och gärna en god efterrätt som avslut. Igår serverades denna härliga pannacotta, som man visserligen bör förbereda någon dag innan, men den är väldigt enkel att göra.

Detta behövs till 4 portioner
Kokospannacotta:
300 gram kokosmjölk 6%
2 msk kakao
2 msk sötning
1 krm vaniljpulver
1,5 gelatinblad
0,5 dl riven kokos

Hallongelé:
ca 2 dl hallon
2 msk sötning
2 msk vitt vin (matlagningsvin)
0,5 gelatinblad

Gör så här
Börja med hallongelén, gör den gärna någon dag innan
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter
Blanda hallon, sötningsmedel och vitt vin i en kastrull
Lå det koka upp
Ta av från värmen, lägg i gelatinet och rör om till det smält och blandat sig ordentligt
Fördela i fyra små portionsglas, och ställ i kylen tills det har stelnat – gärna över natten, men minst ett par timmar

När hallongelén stelnat fortsätt med pannacottan
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
Blanda kokosmjölk, kakao, sötning och vaniljpulver i en kastrull
Låt det koka upp och ta av från värmen
Lägg i gelatinet och rör om tills det smält och blandat sig ordentligt
Låt det svalna något
Fördela smeten i portionsglasen ovanpå hallongelén och låte det stelna i kylskåpet i minst ett par timmar innan servering

Jag serverade denna kokospannacotta med frysta tinade hallon och mango, hackad mandel, hackad mörk choklad och lite kakao nibs, riktigt lyxigt god efterrätt!

1 portion kokospannacotta ger följande
Energi 86 kcal
Protein 10%
Fett 74%
Kolhydrater 16%

Relaterade poster

saftiga morotsfärsbiffar Recept

Saftiga färsbiffar med morot

Dessa färsbiffar har jag gjort ett par gånger nu och dom blir alltid lika goda och saftiga och är väldigt enkla att göra.

I torsdags hade jag mitt andra uppföljningssamtal på Itrim då det gått 12 veckor sedan första hälsoanalysen. För 12 veckor sen hade jag satt upp 55 kg som min målvikt och nu precis 12 veckor senare visade vågen på 55.0 kg. Det kallar jag pricksäkert, varken mer eller mindre! Det känns så otroligt bra att ha kommit i mål! Motivationen har inte hela tiden varit på topp, men jag har ändå hållit mig till planen och det är jag väldigt stolt över. Nu är utmaningen att hålla vikten genom att äta vanlig mat igen. Det känns skönt att veta att jag har Itrim som stöd i nästan 2 år till, dit jag kan gå  och väga mig varannan vecka, träffa min grupp lika ofta och få motivationssamtal var tredje månad.

Kan i alla fall konstatera att det finns hur mycket trevliga recept som helst som även är nyttiga! Jag har upptäckt en hel del nya bloggar med massa härlig inspiration som kommer att bli väl besökta. Länkar kommer tillsammans med recepten vart efter jag lagar dom.

Här kommer i alla fall ett recept på saftiga färsbiffar som är inspirerade av ett recept ur Itrims blå kokbok.

_MG_7151

Detta behövs till ca 16 små biffar
400 gram nötfärs
1 gul lök
2 morötter
1 dl persilja
3 vitlöksklyftor
3 tsk Dijon senap
6 msk lätt crème fraiche
1 ägg
1-2 tsk salt
svartpeppar

Gör så här
Hacka löken fint
Skala och finriv morötterna
Hacka persiljan
Skala och pressa vitlöken
Blanda ihop nötfärs, lök, morötterna, persilja, vitlök, senap, ägg, salt och peppar i en stor bunke. Se till att allting blandar sig väl.
Gör 16 små biffar (ca 0,5 dl smet/biff)
Stek biffarna på medelvärme tills de är genomstekta

Servera biffarna exempelvis med en fräsch sallad, ugnsrostade rotfrukter och fetaostkräm.

1 färsbiff ger följande
Energi 64 kcal
Protein 24,3 gram
Fett 28,3 gram
Kolhydrater 10,4 gram
Fibrer 1 gram

Relaterade poster

Recept

Müsli med havrekärnor och blåbär

Detta härliga recept på müsli med havrekärnor som bas hittade jag hos Annie Live It, Love It och va bara tvungen att prova! Efter ca 10 veckor på bara soppor, bars och frystorkat med Itrim så är det som att hela jag bara törstar efter att laga mat igen, jag kan inte få nog av alla härligt nyttiga recept som finns och en helt ny värld har öppnat sig med ingredienser som jag inte jobbat med tidigare!

Nu har jag ätit 1-2 mål om dagen med vanlig mat i ca 2 veckor, trots att jag frossat i god mat, nyttig sådan och i rätt mängd, så har jag ändå gått ner i vikt och jag är bra nära min målvikt nu! Så härligt!

Detta behövs för ca 10 portioner
1 påse (340 gram) havrekärnor
1 dl äggvita
1 dl solroskärnor
2 msk psylliumfrön
1 dl tinade blåbär
2 msk honung
eventuellt torkade blåbär att hälla i på slutet

Gör så här
Lägg blåbären i ett durkslag och pressa ner dem så de blir lite halvmosade
Blanda sedan havrekärnor, solrosfrön, blåbär och äggvita i en bunke
Rör om ordentligt så att äggvitorna blandar sig med allt
Blanda ner psylliumfrön
Låt stå och svälla en liten stund
Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och bred ut det i ett jämnt lager
Ringla över honungen

Ställ in i ugnen på 200 grader
Rör om då och då, ca var 10:e minut försök att vända så att allt gräddas jämnt.
Grädda till müslin fått en fin färg och blivit lite krispig, ca 20-40 minuter

Låt svalna och förvara i en tätslutande burk.

En portion är 1 dl eller ca 45 gram

1 portion müsli ger följande
Energi 182 kcal
Protein  17%
Fett  31%
Kolhydrater 53%

Relaterade poster

error: Content is protected !!