smottogotti blog

Blog

bananpannkakor Frukost

Bananpannkakor

Glad alla hjärtans dag! <3 Idag började vi dagen med frukost på säng, inte vilken frukost dom helst utan bananpannkakor med jordgubbar, mango, turkisk yoghurt och honung. Mums!

image

För en stor sats till ca 4 portioner behövs följande:
2 mogna bananer
4 små ägg
4 dl havregryn
2 dl mjölk
Ca 1/2 dl proteinpulver med någon god smak (jag använde Finessguru Casein Cookie Dough). Kan uteslutas

Mixa ihop alla ingredienser och stek på medelvärme i kokosolja. Var noga med att inte steka för länge så dom blir torra. Servera med tex färsk frukt, bär och turkisk yoghurt och ringla lite god honung över.

Relaterade poster

morotslimpa Bröd och bakverk

Enkel morotslimpa

Har massor med rågsikt hemma som jag ville göra av med, och annat mjöl också för den delen. Förstår inte hur alla olika mjölsorter hamnar hemma i mitt skafferi 😉
Som jag brukar göra när jag vill göra av med något speciellt så googlar jag fram recept som passar. Denna gång hittade jag detta enkla recept på morotslimpa. Det behövde bara röras ihop, jäsa och sen ner i brödformar. Toppen tycker jag som brukar få deg och mjöl överallt om det även ska knådas för hand!

Detta behövs för två limpor:

50 gram jäst (för ickesöta degar)
6 dl vatten
3 tsk salt
1,5 tsk socker
4 msk olja
4,5 dl grovriven morot
14 dl rågsikt
4 msk ströbröd
4 msk krossade linfrön

Gör så här:

Värm vattnet till ca 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och lös upp det i lite av vattnet
Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, morot och oljan
Blanda i mjölet, lite i taget och jobba ihop degen någon minut i assistenten.
Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa ca 45 minuter
Blanda ihop ströbröd och linfrön
Smöra två brödformar och bröa dom med ströbrödablandningen
Dela den jästa degen i de två formarna och låt jäsa ytterligare 25 min under bakduk
Värm under tiden upp ugnen till 200 grader
Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 40-45 min tills de är klara

Jag tänkte frysa in, i alla fall ena limpa, i skivor så att man lätt kan tina så mycket man vill ha.

Relaterade poster

Chinese Crown Knot Pärlpyssel

Armband med Chinese crown knot

Pysslar ju från och till och sen vi flyttade och nu när jag har lite mer tid över har jag haft ett stort sug efter just pysslandet! Inte alltid så praktiskt att plocka fram alla scrapbooking-grejer så då blir det pärlpyssel istället 🙂 Hittade en beskrivning på att armband med Chinese Crown Knot här, och insåg att denna typ av knut gjorde jag massor av på Körselviken på somrarna! Fast då med plastband i en massa olika färger, ett kärt återseende med en gammal teknik jag en gång bemästrat! Jag fick då lära mig hur man kunde lägga banden mellan fingrarna och hur man sen flyttade dom för att få till knuten. Gjorde samma sak nu för att få ihop dessa armband. Riktigt kul och lätt att ta med sig på bussen.
Banden är ca 1 mm och pärlorna 4 mm.
Här är det första armbandet jag gjorde med hampa, det va lite klurigt att få knutarna jämna kan jag tycka.

image

Sen gjorde jag ett till med nylonband som va mycket lättare!

image

Man kan ju variera hur stor del av armbandet som det ska vara pärlor på, funderar även på om man ska göra ett med flera mindre pärldelar på.

Relaterade poster

Recept

Minttryffel

Hemma även idag med ryggskott, till skillnad från igår så har jag stått eller gått nästan hela dan, jag fick även rådet från min naprapat att testa något smärtlindrande som även är antiinflammatoriskt. Det har gjort susen 😉

Jag utsatte min mixerstav även idag för hårt jobb, dock va det kanske lite snällare idag då jag förhackat dadlarna i mindre bitar och det va mindre massa att bearbeta. Jag testade att göra sockerfria minttryfflar som jag hittade recept på i Ellen Schutzs blogg. De blev verkligen jättegoda och så enkla att göra!

Detta behövs till ca 18 små tryfflar:
15-20 st färska dadlar
1 msk kokosolja
2 tsk kakao
0,5 tsk pepparmintsarom

Gör så här:
Jag förhackade dadlarna i mindre bitar, blandade sen ner resten av ingredienserna och körde i mixerns hackbunke.
Rulla sen små bollar, ca 1 tsk per boll. Jag oljade in mitt tsk-mått och händer för att lättare kunna rulla bollar.
Rulla dom sen i lite kakao.
Supergott!

Relaterade poster

nötbollar Mat

Nötbollar med aprikos och kokos

Hemma med ryggskott idag, legat på golvet på en värmefilt och stretchat större delen av dagen, gått några promenader och även försökt stå på benen lite med en uppgift i köket. Har länge tänkt göra någon form av nötbollar, det är ju “bara” att mixa ihop lite nötter, torkad frukt och ev någon smaksättning. Vad jag förträngt va hur jobbigt det va att mixa ihop det med stavmixer! Tur jag har två, när den ena blir för varm kan man använda den andra! Hur som helst, dom blev goda i alla fall 🙂

Detta behövs till ett gäng små bollar:
1-2 dl hackad torkad aprikos
2 msk kokosolja
1 dl naturella cashewnötter
1 dl naturella jordnötter
0,5 dl riven kokos
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl krossade linfrön
0,75 dl solrosfrön
1-2 msk honung

Gör så här:
Jag började med att köra nötterna i en liten hack som hör till min mixerstav, sen mixade jag ihop resten, tillsatte lite vätska för att få smeten något mer lättarbetad. Rullade små bollar (använde ett teskedsmått) som jag sen rullade i riven kokos. Smaka av smeten med honung så att det blir så sött du vill ha det.

Hoppas dom smakar!

Relaterade poster

Mat

Nyttig semla

Så här i semla-tider va jag tvungen att prova något nyttigare recept än den klassiska semlan man köper i affären. Hittade ett recept på nyttiga, proteinrika och glutenfria semlor på tasty-health sida som är full av härliga recept. Dom blev riktigt goda och kanske tar jag med mig en till mellanmål i morgon 🙂

Relaterade poster

Frukost

Pepparkaksgröt

Frukost är förmodligen den bästa måltiden på dagen, enligt mig och som vanligt är det kul att prova något nytt! I morse körde vi ett nytt recept på gröt som jag hittade på paleoskafferiet. Detta fick tummen upp av både mig och sambon. Blev lite mer än två portioner så får se om det går att äta även dagen efter.

Detta behövs för 3-4 portioner

Ingredienser:
4 st ägg
2 dl kokosmjölk
2 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1 msk kokosolja
1 st banan, mosad
1,5 msk pepparkakskrydda
1-2 st apelsiner

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och vispa ihop det.
Värm på medelvärme under omrörning tills det blivit lagom tjock konsistens.
Servera med apelsin skuren i bitar och lite kokosmjölk.

Relaterade poster

vintriga sallader Mat

Vintriga sallader

Har idag haft mina fina systrar med sina familjer på besök över lunch, alltid så mysigt när alla samlas! Lite extra kul att få visa hur vi har det i vårat fina hus här som vi hyr!

Till lunch bjöd vi på en köttfärssoppa enligt Paleo som jag hittade inspiration till på bloggen Under vårt tak, till det en hemmagjord pizzasallad och en morotssallad med apelsin som beskrivs nedan. Jag hade även bakat rågsiktskakor till dom som ville komplettera soppan med lite bröd.

Efterrätten bestod av en himmelskt god kladdkaka, även den hittad på samma inspirerande blogg. Till och med de i min familj som inte vanligtvis brukar uppskatta efterrätter gillade denna. Det va dock hyfsat jobbigt att mixa ihop allt med en mixerstav så jag tror jag framöver måste införskaffa en matberedare. Jag gjorde dubbel sats, använde en springform på 26 cm i diameter och bytte ut torkad pepparmynta mot pepparmintsarom.

Här kommer salladsrecepten.

Pizzasallad

Ingredienser:
300-500 g vitkål (ca en fjärdedels huvud)
1½ msk rapsolja
2 msk ättika (12%)
2 tsk strösocker
1 krm svartpeppar
2 krm salt
Italiensk salladskrydda, oregano och vitlökspulver

Gör så här:
Koka upp vatten
Strimla vitkålen tunt med hjälp av mandolin eller osthyvel
Lägg i vitkålen och ge den ett snabbt uppkok
Häll av vattnet i ett durkslag och skölj av kålen med kallt vatten
Lägg den i en skål (inte metall) och tillsätt resterande ingredienser, blanda väl
Ställ den kallt och servera gärna dagen eller ett par dagar senare

Morotssallad med apelsin

Ingredienser:
5 morötter
2 apelsiner
1 cm färsk ingefära

Gör så här:
Skala morötterna och riv dem på den fina sidan av ett rivjärn
Lägg ner i en bunke
Skala apelsinerna och skär den i bitar
Skala och finriv en liten bit ingefära
Blanda ihop allt i bunken

Hoppas det smakar!

Relaterade poster

Hästar

Test och God fortsättning

Testar att göra ett inlägg från telefonen

Vi fick lite vinter och här har vi fått den första snön!

Relaterade poster

snittar med laxröra Recept

Snitt med Laxröra

Detta är en enkel och god förrätt eller tilltugg som passar bra till påsklunchen.

Detta behövs till 4 portioner

Ingredienser:
150 g kallrökt eller gravad lax
0,5 st liten röd lök
eller  2-3 msk skuren gräslök
0,5 dl dill (färsk eller fryst)
1 msk pressad citron
1 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar
0,5 tsk salt

Garnering:
Citron
Dill

Gör så här:
Skär laxen i mycket små bitar.
Skala och finhacka löken.
Blanda crème fraiche, laxen och lök i en skål.
Smaka av med vitpeppar och citron.
Låt stå en stund så att smakerna blandas.

Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.

Garnera med med citronskivor och dill

Relaterade poster

error: Content is protected !!