Planera en tårta

Jag har fått den äran att baka tårtorna till min systersons dop och det är hela 60 personer som har anmält att de kommer! Jätteroligt att ha fått denna uppgift och inspirationen flödar!
Det krävs ju dock en hel del planering för detta, bland annat hur många tårtor, vad för fyllning, dekoration, hur mycket sockerpasta behövs, några allergiker?

Tårtdecor har en jättebra tabell med riktlinjer för hur många tårtbitar det blir beroende på hur stor form man har. Det står även ungefär hur mycket sugarpaste man behöver för de olika storlekarna.
Jag har valt att göra i en form som är 25 cm i diameter och eftersom jag inte vill chansa att göra precis 60 bitar som det skulle bli om jag gjorde 3 tårtor i den storleken, gör jag en extra. Skulle vara så hemskt pinsamt om någon skulle bli utan, hellre att det blir över.

När det kommer till smaker så vill jag göra det enkelt denna gång, genom att bara ha en smakkombination, annars är risken att folk vill smaka av alla sorter och då räcker det ändå inte. Smakerna jag har valt är enkla så att de flesta ska känna igen sig och gilla det, nämligen jordgubb och vanilj. Provbakade en med dessa i helgen så jag vet ungefär hur mycket jag måste göra.

Tårtbottnarna är lättast att dela på om de är halvtinade, därför kan man göra detta ett par veckor innan om man vill, frysa in dom och bara ta ut dom någon timme innan man ska dela och fylla. Mina fyra ligger i frysen sen igår. Jag bakade dom enligt principen lika delar och använde 5 ägg till en form på 25 cm, Bli min jäst har en bra beskrivning på det. I ugnen räckte det med 25 min i 175 grader på nedersta falsen.

Dekoration i sugarpaste kan man också göra i god tid innan och förvara torrt och dammfritt. Jag tänkte göra ett par babyskor med små rosetter på, en krona, bokstäver till namnet, siffror till datumet och en massa blommor i vitt och olika nyanser av blått, räknar högt med ca 20 blommor per tårta. Dessa är under konstruktion.

Två dagar före dopet tänkte jag göra all fyllning så det får stå i kylskåpet över natten och mogna. Dock har jag ej i vispad grädde än om det ska vara det, som i jordgubbsmoussen jag ska göra.

Dagen före dopet tar jag ut bottnarna från frysen, delar, gör klart fyllningarna och fyller tårtorna.
Vet jag att jag har tid på självaste dagen att göra klart tårtorna då skulle jag här linda in dom fyllda bottnarna med plastfolie och låta dom stå så i kylen över natten, annars får man helt enkelt göra allt klart dagen innan och det går utmärkt att förvara de klara tårtorna i kylen över natten, men då utan något över.

På dopdagen, om jag hade haft tid, är det dags att vispa ihop smörkrämen och spackla tårtorna. Min erfarenhet säger att den bästa konsistensen på smörkrämen får man om man använder den direkt efter att man vispat ihop den, kan vara lite hård annars.
När tårtorna är spacklade har man der roligaste kvar, enligt mig, nämligen att täcka och dekorera!

Det va det, hoppas det smakar!

Relaterade poster

Leave a Reply