Limpa med linfrön och solroskärnor

Jag har kommit in i en bak-period nu och bakar matbröd en gång i veckan i alla fall. Det finns ju en herrans massa recept på så jag tänkte försöka skriva ner dom jag gillar så kanske det finns en chans att man kan göra om det.

Detta recept hittade jag när jag letade efter bröd att baka med (jag brukar göra så att jag söker på en eller flera ingredienser jag har hemma som behöver användas).

_MG_9006 copy

För en rejäl behövs följande:

2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela
1 dl eller
1-2 dl (jag har använt )
2 tsk salt, rågade
5 dl vatten, kokhett
1/2 paket jäst, dvs 25 g
2 dl ljummet vatten
10 dl vetemjöl, knappt
2-3 dl vetemjöl, till utbakningen

Mät upp rågmjöl, linfrö, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmar.

Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken i en 1 timme cirka.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa ut den jästa degen och knåda igenom den med lätta tag och mjölade händer.

Forma degen till tjock rulle och lägg den på pappersklädd plåt. Jäs cirka 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid innan gräddning och ett tips är att låta plåten som brödet ska gräddas på, samt en oöm plåt stå inne i ungen medan den värms upp. Sen när brödet ska in i ungen så har man det på ett bakplåtspapper och låter det glida över till den varma plåten. I den oömma plåten lägger man ett par isbitar som ska ge brödet en något hårdare yta.

Grädda först brödet i 250° i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

Relaterade poster

Leave a Reply