Tjälknöl gör man inte var dag

är ju så gott, men det är mer än sällan det serveras här hemma. Kanske därför det passade så perfekt att ha det på nyårsmenyn?

tjälknöl_collage copy

Detta behövs för cirka 4 portioner:

ca 1 kg benfritt kött av innanlår
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
2 lagerblad
1 tsk hel svartpeppar (eller/och vitpeppar)
(2 msk krossade enbär)

Gör så här

Djupfrys köttet.
Lägg köttet otinat i en ugnsfast form och ställ in den i en kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på cirka 70 grader. Efter cirka 2 timmar kan man sticka in en köttermometer.
Låt sedan steken vara inne till stektermometern visar 55-75 grader (vid 55 grader är den röd, vid va 65 är den rosa och vid ca 75 grader är den genomstekt). Detta kan ta cirka 8-10 timmar, så låt den gärna stå i ugnen över natten.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke eller stor kastrull och häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar.

Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.

Jag hade ett stycke nöt () på 1.33 kg och den var inne i ugnen i 70 graders värme i 10 timmar, då hade den en innertemperatur på 68 grader och den blev helt perfekt.

Relaterade poster

Leave a Reply