Lakritskola med chokladöverdrag

I år skippade jag knäcken helt och hållet och satsade fullt ut på nyheter (för mig) så som bounty, jultomtefudge, mjölkchokladfudge, lakritsfudge samt . Förutom godis gjorde jag även saffransskorpor och skorpor med smak av kanel, vanilj och apelsin. Bounty-bollarna har jag redan skrivit om så här kommer receptet på lakritskolor med chokladöverdrag gjord på (bilden i mitten i högra kolumnen).

Julgodis_collage copy

Detta behövs för en sats:

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver (0,5 deciliter krossad turkisk peppar)
1 msk smör
100 g mörk
1 msk strössel eller flingsalt

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Koka på svag värme utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek.
Rör i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15×15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Gillar man kommer man garanterat att älska dessa också! Dock får man vara försiktig med tänderna, så man inte behöver besöka sin tandläkare så här i juletider.

Relaterade poster

Leave a Reply