Mat på vår fjälltur

IMG_0206-1
Vår första natt spenderade vi vid denna fina älv där vi även fick några fina harrar.

IMG_0186-2
En harr som min sambo fick första dagen. Denna liksom alla andra fiskar vi fångade under veckan, fick simma vidare.

Jag tycker ju att planeringen inför en resa är så himla kul! Den senaste resan var ju en fjälltur i somras, där vi hade mer fokus på fiske än vandring, men vi behövde ju likväl ha med oss mat för de fem dagar. Till frukost och lunch vill man ju ha något som går snabbt att fixa och helst utan kök, men till middag så vill vi ha något mer stabilt och något vi kunde njuta av. Jag hade planerat och förberett fem middagar där jag torkat allting själv.

 • Makaroner och köttfärssås (åt vi faktiskt två gånger)
 • Lövbiff med mos bearnaisesås
 • Röd curry med räkor
 • Kycklinggryta med curry

4

Makaroner och köttfärssås
Inspiration till köttfärssåsen fick jag från Tilltopps torkade köttfärssås. Det är ju väldigt bra beskrivet och jag följde det ganska noga och kryddade på köttfärsen ordentligt med både sambal oelek, vitlök och örtkryddor.

Det här behövdes till 4 portioner:

 • 500 gram nötfärs (viktigt att det är så låg fetthalt som möjligt)
 • 2 gula lökar
 • Tomatpuré (en halv tub eller efter smak)
 • Kryddor (ex. salt, svart peppar, cayennepeppar, chilipulver, basilika, oregano, vitlök, sambal oelek, mm)

Tillbehör:

 • Snabbmakaroner

Förberedelse: Hacka löken så fint som möjligt, det blir enklare att torka då, stek den sen i antingen lite smör eller om det börjar bränna tillsätt lite, lite vatten. När löken är mjuk och glansig kan du tillsätta köttfärsen. Finfördela köttfärsen noga medan du steker. När köttfärsen är nästan genomstekt är det dags att börja krydda! Tillsätt tomatpurén, salt, peppar och de andra kryddorna som du valt, smaka av och krydda mer om det behövs. Här kan det vara bra att tänka på dels att det tappar lite smak när man torkar det och dels att det är väldigt gott med lite hetta i maten när man värmer upp det på fjället, så krydda gärna lite extra. Låt köttfärssåsen koka ihop en stund.
Torkning: Sätt ugnen på 50 grader (jag använde mig av varmluftsugn). Bred ut köttfärsen på en ugnsplåt och försök att få det så jämnt som möjligt, ställ in plåten i mitten av ugnen och låt ugnsluckan vara något öppen genom att stätta träslev eller liknande mellan. Enligt receptet skulle den vara inne i 24-30 timmar, men jag hade den inne i ganska exakt 10 timmar (den korta tiden kanske beror på att varmluftsugnen ger en något högre temperatur?). Med jämna mellanrum kände jag på köttfärsen och smulade sönder de klumpar som fortfarande va lite större. När köttfärsen är klar ska du kunna smula sönder en “klump” utan att du bli fuktig om fingrarna, den ska också vara ganska hård. Paketera köttfärsen i tätslutande portionspåsar, det är viktigt att det inte kan komma in någon fukt för då är risken att det möglar.
Resultat: Efter ca 10 timmars torkning hade vikten reducerats från ca 500+ gram till endast 240 gram!
Tillagning på fjället: Vid lunchtid ungefär (eller ett par timmar innan du ska äta den) så blötlade vi köttfärsen i en tätslutande bunke som vi hade med oss. Det är inte så noga med exakt mängd vatten eftersom vi skulle koka snabbmakaronerna tillsammans med köttfärsen senare, men minsta mängden vatten är det som försvunnit under torkningen. Sen när det är middagsdags är det bara att värma på allt. Vi tillsatte ytterligare vatten, kokade upp och sen hällde i snabbmakaroner. Om det blir för torrt innan makaronerna är klara så är det bara att tillsätta lite mer vatten. Eftersom vi inte har teflonkastruller så var vi tvungna att röra om hela tiden för att det inte skulle bränna fast i botten. När makaronerna är klara är det bara att servera! Hur gott som helst! Ler

Lövbiff med potatismos och bearnaisesås
Inspiration till denna måltid hittade jag på Ulfs sida om uteliv, men lövbiffen förberedde och torkade vi som Beef Jerky för att vi skulle kunna ha med det som snacks också.
Beskrivning på hur jag gjorde med lövbiffen kan man läsa om i inlägget Förberedelse inför vår fjällvandring i sommar.
Tillbehör:

 • Potatismos
 • Bearnaisesås

Tillagning på fjället: Beef Jerky går ju alldeles utmärkt att äta precis som den är, men när vi skulle ha den till middag la vi fyra skivor lövbiff i blöt några timmar innan vi skulle äta den. När det väl va middagsdags kokade vi upp vattnet och lövbiffen tills det va varmt och lövbiffen nästan återfått sin ursprungliga form, sedan tog vi ur lövbiffen och måttade vi upp så mycket av det kokande vattnet som behövdes till den mängd potatismos vi hade med oss och vispade ner potatismospulvret. Vattnet som lövbiffen kokat i hade en väldigt god smak av marinaden den legat i vilket piffade upp potatismoset ordentligt. Sedan va det bara att koka upp lite vatten till bearnaisesåsen och vispa ihop den innan servering.

Röd curry med räkor
Inspiration till detta recept fick jag utsidans forum för friluftsmat. Innan jag tog mod till mig att bestämma att räkor skulle stå på vår meny på fjällresan googlade jag massor på att själv. Jag ville ju inte utsätta oss för matförgiftning mitt ute i ingenstans! De tips jag hittade var att torka färdigskalade frysta räkor.
Detta behövdes för 2 portioner:

 • ca 230 gram frysta räkor utan skal
 • ca 340 g frysta wokgrönsaker

Tillbehör:

 • Kokosmjölkpulver motsvarande va 0,5-1 burk kokosmjölk
 • Röd curry (pulver)
 • Snabbris

Räkorna:
Förberedelse: Mät upp så mycket räkor ni vill ha med er och tina i ett durkslag. Undvik helst att ta i räkorna med händerna.
Torkning: När räkorna är tinade, sätt på torkapparaten (som håller ca 45-70 grader) och sprid ut räkorna på gallren och låt den stå i 7-9 timmar med ventilen halvöppen. När de är klara är de alldeles torra och spröda.
Resultat: Av ca 230 gram frysta räkor blev det endast 36 gram kvar när de torkat.
Wokgrönsakerna:
Förberedelse: Mät upp så mycket grönsaker nu vill ha och låt dom tina.
Torkning: När wokgrönsakerna är tinade, sätt på torkapparaten och sprid ut grönsakerna över gallren, om det är några bitar som är större än andra, lägg dessa längst ner där det är varmast. När de är färdiga ska de vara alldeles torra och lite sega.
Resultat: Av ca 340 gram frysta wokgrönsaker blev det bara 28 gram kvar när de var färdiga!
Tillagning på fjället: Grönsakerna och räkorna la jag i blöt några timmar innan vi skulle äta det. Sen när det var dags för middag kokade vi upp allt tillsammans med så mycket vatten som behövdes till kokosmjölkpulvret. Häll i pulver och kryddor och låt koka upp, häll i snabbriset som endast behöver ligga i det uppkokade vattnet ett par minuter för att bli klart, sen är det bara att servera.

Thai kycklinggryta
Även till denna middag fick jag inspiration från Ulfs sida om uteliv.
Detta behövds för 2 portioner:

 • 4 st kycklingfiléer
 • 0,5 st gul lök
 • 1 st röd paprika

Tillbehör:

 • Röd curry (pulver)
 • Nudlar
 • Kokosmjölspulver, motsvarande 0,5 burk
 • Kycklingbuljongtärning
 • Ev torkade limeblad

Kyckling:
Förberedelse: Krydda kycklingen med lite salt och peppar och tillaga i ugnen på 175 grader tills den är helt genomstekt. Skär filéerna i tunna skivor (va 3-5 mm) och lägg dom på ett ugnsgaller.
Torkning: Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen, låt det torka i ca 8-10 timmar. När det är klart är kycklingen alldeles torr och hård.
Resultat: Av ca 500 gram fryst kycklingfilé var det bara 141 gram kvar när det var klart efter 8 timmar!
Torkning av lök och paprika beskrev jag också i inläggen Förberedelse inför vår fjällvandring i sommar.
Tillagning på fjället: Blötlägg kycklingen och grönsakerna några timmar innan det ska ätas. När det är dags för middag, koka upp det tillsammans med buljongtärningen, röd curry och kokosmjölk i så mycket vatten som behövs för kokosmjölkspulvret. När det kokat en stund så att kycklingen nästan fått tillbaka sin ursprungliga form lägg i nudlar och låt dom bli färdiga (ett tips är att bryta sönder dom för att det ska bli enklare att äta). Sen är det bara att servera!

Relaterade poster

Leave a Reply