Havrelimpa

Jag bakar ju det mesta av mitt bröd själv och jag älskar att testa nya recept! Hos heavenlycupcake hittade jag ett recept på syrlig havrelimpa som jag bara var tvungen att testa. Jag använder oftast torrjäst (bra eller dåligt?) så jag blandar oftast ihop allt en annan ordning, sen använde jag bara hälften av det vetemjöl som är angivet i receptet.

2011-05-22 - Havrebröd

Det här behövs till 2-3 limpor

3dl vatten
6dl
7dl
50g (torr)
2tsk salt
1msk
1msk olja
1dl
6dl
12-14dl

Blanda havregrynen med varmt vatten, låt stå och svälla en stund.
Blanda torrjästen med grahamsmjöl, havrekli och salt i en bunke.
Värm filmjölken till cirka 42-45 grader (om du har torrjäst som jag) och rör ner havregrynen.
Tillsätt sirap och olja i degvätskan och blanda ner alltsammans med de torra ingredienserna i bunken.
Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta samman till en deg.
Låt degen jäsa under plastfolie i cirka en timme eller tills den är dubbelt så stor.
Ta upp degen på mjölat bakbord knåda den. Dela degen i två eller tre delar och forma varje del till släta limpor, lägg dem i smörade brödformar.
Sätt på ugnen och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Pensla med vatten och strö över lite havregryn. Grädda i 230 grader i cirka 35 minuter.
Sänk eventuellt temperaturen de sista 10 minuterna för att de inte ska bli brända.
Låt svalna på galler.

Hoppas ditt bröd blir lika bra!

Relaterade poster

Leave a Reply