Hemmagjorda semlor

Fettisdagen 2011 infaller inte idag, utan nämligen så sent som tisdagen den 8 mars. Tror inte jag har varit med om att den legat så sent någon gång. Vanligtvis brukar jag förknippa med februari, men alltså inte i år… Hur som helst, jag har fuskat. Jag har bakat egna bullar som vi har gjort semlor på, blev ju hur gott som helst. Receptet hittade jag på semlor.nu.

Det här behövs
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött
1 tsk salt
Ca 1,5 l

Fyllning
200 g
8-9 dl vispgrädde
(3 msk socker)

20 stora semlor
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med en liten del av mjölkblandningen. Häll i resten av mjöken. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet lite i taget under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar . Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje .
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.

Relaterade poster

Leave a Reply