Dinkelbröd

Jag har ju avlagt ett litet nyårslöfte om att baka allt mitt matbröd under 2011. Än så länge är jag rätt så nöjd med resultatet. Har köpt bröd en gång och det va när vi fick spontanfika en kväll och inte hade tillräcklig med bröd hemma. Eftersom jag rätt lätt tröttnar och måste ha ganska stor variation så provar jag mig runt en del. Här har jag gjort ett bröd på dinkel som va väldigt enkelt och man slipper knådandet.

Det här behövs till 2
10 dl av dinkel
2 dl siktat dinkelmjöl
½ dl linfrön
½ dl
1 tsk salt
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 ägg
2 msk rapsolja

Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, , kli och saltLjumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan. Rör ner äggblandningen i degvätskan. Rör ner mjölblandningen, lite i taget. Arbeta degen i 10 min för hand till en fast och smidig deg. Låt degen jäsa i en timme
Arbeta degen ett par minuter. Dela den sen i två delar och kavla ut till var sin rektangel. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dom med skarven neråt i var sin brödform. Värm ugnen till 200 grader och jäs limporna under tiden, cirka 30 min
Grädda lipmorna i 40-50 minuter. Knacka på brödet för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara. Pensla dom med lite vatten och låt dom svalna.

Brödet går även bra att frysa in.

Lycka till

Relaterade poster

Leave a Reply