Saffransbullar med vit choklad

I lördags va jag hos mamma hela dagen och vi hade ett riktigt bakmaraton! Underbart! Mamma bakade ut vår surdeg som vi satte i onsdags, sedan gjorde hon Karelska piroger och någon slags finska julkakor. Jag bakade med och gjorde lakritskola (som tyvärr misslyckades). Här är receptet på saffransbullarna till att börja med

Saffransbullar med vit choklad
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna tills det är fingervarmt (ca 37 grader).
Smula ner jästen i en degbunke och slå degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem i degvätskan. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget tills degen är blank. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek (tar ca 45 min – 1 timme).

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka 20-30 minuter till. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

Hoppas det smakar!

Relaterade poster

Leave a Reply