Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter

Vilken helg det har varit! På många olika sätt… Bland annat så har jag bakat två olika sorters , en marängtårta med dajm också har jag fyllt år! :) Det känns som jag har ätit, ätit och ätit hela helgen och tyvärr då inte bara nyttiga saker som du kanske förstår 😉 Nu ikväll har jag bakat en kladdkaka som min sambo ska få ta med sig till jobbet i morgon. Han har också fyllt år, fast för typ en månad sen, så han har av sina kollegor fatt bakläxa för att han inte haft med sig något födelsedagsfika. Men i morgon ska de minsann få smaka på en Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade ! Hoppas det smakar! De får liksom vara lite försökskaniner eftersom jag aldrig har gjort sån förut :p Receptet som jag har hittat i Aftonbladets bilaga Mat & Vin (28-31 okt 2010) får ni med lite bilder nedan.

Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter
1 dl valnötter
1,5 msk strösocker
1 msk vatten
50 g smör
50 g mörk choklad, 70%
2 st ägg
1,5 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
2 msk rapsolja
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl frysta
2 msk hallonbalsamico

Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter

Rosta nötterna på medelvärme i torr stekpanna i 3-4 minuter. Se till att de inte bränns.
Lägg nötterna åt sidan och häll socker och vatten i stekpannan. Låt smälta och sjud i ett par minuter tills blandningen fått en lätt gyllene färg.
Häll i nötterna rör runt så de täcks. Lägg de genast på ett bakplåtspapper eller en olja plåt. Låt de svalna och bryt de sedan i mindre bitar. Behåll gärna några hela nötter.
Smält smöret i en kastrull. Bryt ned chokladen i bitar och låt den smälta. Låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt olja och smörblandningen.
Blanda kakao, mjöl, bakpulver och salt och skikta ner i smeten. Rör till en jämn smet.
Vänd försiktigt ner de frysta hallonen samt hallonbalsamico.
Bred ut smeten i en smord och mjölad form (ca 24 cm diameter).
Strö över de karamelliserade nötterna och tryck ner dom lite i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 25 minuter.
Låt kakan vila i kylen några timmar eller över natten. Ta ut den 5-10 minuter före servering.

Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter1

Hoppas det smakar!

Relaterade poster

2 thoughts on “Kladdkaka med hallonbalsamico och karamelliserade valnötter

Leave a Reply