Nybakat

Jag tar mig inte så ofta tid att baka och det saknar jag ibland, det är ju trots allt väldigt rofullt att står där och knåda en deg och man är ju så nöjd efteråt. Dessutom har man ju oftast något gott att smaska på sen när det är klart! :)

Idag tog jag mig tid för att baka . Jag använde mig av ett klassiskt recept för Vetebullar ur den Rutiga Kokboken

Bullbak

Recept:
100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 tsk kardemumma
Ca 1,3 dl vetemjöl

Kanelfyllning (jag använde dubbel sats av det som stod i boken):
Ca 200 g margarin eller smör
2 dl socker
4 tsk malen

Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm alltsammans till fingervärme, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig med maskin eller för hand. Tillsätt mera av mjölet men spara lite till utkavlingen. Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek, ca 40-60 min,
Arbeta sedan samman degen några minuter i degbunken. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den med resten av mjölet. Den är färdig när den släpper bänken och händerna.
Dela degen i två lika stora delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta (ca 20×40 cm).
Bred på ganska rikligt med rumstempererat kanelsmör.
Vik degen dubbel, tryck till den lätt med handen. Dela degen i jämnstora bitar, ca 1,5 cm breda.
Sno remsorna och gör en knut.
Lägg knutarna på bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min under bakduk
Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, 5-10 min.

Bullbak, färdiga bullar

Lycka till!

Relaterade poster

2 thoughts on “Nybakat

  1. Pingback: Gulaschgryta med potatis | Smott o Gotti

  2. Pingback: Gulaschgryta med potatis | smott o gotti

Leave a Reply